Kelimeler - Bıyık- Küfürler


‘’Yüzeylere vurmuş, lodos rüzgarının birer süprizidir denizlere. Tüm pisliği görürsünüz kıyılara vuran, fakat herşeye rağmen deniz hep temizler kendini. ‘’


Kelimeler, oluşturduğumuz kültürler içersinde birer mihenk taşları mı, insanın zorunlu olarak sosyal olarak evrimleşmesinden dolayı olmazsa olmaz bir yapı mı? bu soruların cevaplarını verebilmek. Pek öyle basit olmasa gerek.

Kişisel olarak dünya görüşümüze göre, herşeye çamur atmak istersek bunu nasıl başarabiliriz?
-kelimelerle

Aynı ortak lisan kullanan insanların, birbirlerini daha rahat anlasınlar diye değil! lisan içerisinde kelimelerin en anlamda daha çok kullanılırsa herkesin anlayabilmesi kolaylaşır ?
-kelimelerle

Fakat, kendisini anlatamayan bireylerin en çok, insanları suçlayabileceği nesne nedir?
-sözlük!

Anlatmaya çalıştığım, herkesin kelimeleri çok özel olarak kullanılır. Özellikle demiyorum. Özel olarak çünkü o insandan bir tane daha yoktur. Kelimelerden de öyle. Kelimeler de evrimleşiyor eskiden ağıza alınmayacak sözler günlük hayatın noktası yada virgülü oluyor, vs.. Ve bizim dünyada bu nedenle ilerleyemiyor olmamızın hiç bir alakası yok! Bazı kelimeler, kategorize edilip bunlar ‘‘kötü ve pis şeyler’’ olacağına, neden bunları icat ettik ki? Bunu merak eden yada sorgulamaktan ziyade, birine küfür ederseniz çok yüzeysel olarak size agresif bir tepki gelecektir karşı taraftan. Çünkü bu insanların toplum içerisinde ezberlediği söz öbeklerinden bazıları hoşuna gitmeyen tarzda az önce belirtiğim gibi ‘‘kötü ve pis şeyler’’ dir.  Fakat en büyük küfür, karşı tarafın söz öbeğini bilmediği zamanlarda çıkar ve ben çok gülüyorum bu duruma. ‘’Ağıza alınmayacak sözler’’ bir küfür niteliği göstermiyor olması, öbeklerde belli özel kelimelere takılıp da durmak. Mutlaka, her küfürün arkasında çok acımasız bir savaş veya tutsaklık hikayesi yatıyor olmalı.

Fakat! bıyık modası bence görülmez bir küfürdür.  Kadınların sakalları yada bıyıkları belli biyolojik sebeplerle, asla o kadar da fazla uzamıyor. Neandertel  insanlarda bile böyle olması gerekli yanılmıyorsam. Pekii olmayan birşeyin ilgisinden dünyaya bulaşmış olan ‘‘bıyık’’ bir eksikliğin çok alttan belirtisi olabilir mi? En azından bir cevap vermekten ziyade dikkatinizi çekebildiysem ne mutlu bana. Bu bağlamda soracak olursam sizlere,  bu bir küfür değil midir!? Erkeklerin suratında çıkan bıyığın bu kadar önemli olması? Yada eğlence hayatı olması? Bu kadar doğal birşey ise neden tırnak değil?

Haliyle küfür ile düşünmeye başlangıçta hiç-birimizin oturup yapmadığı kadar, dili araştırmak ve dilin oluşumunda bahsedilen şu ‘‘baba’’ kavramlarını bulup yerlerine ‘‘anne’’ doldurmadan, hepsini aynı anda yok etmek. ‘’Seni öldürürüm’’  demek küfür değil, ama diğer ki küfür? bunu hayatlarında herkes bir kere kullanmışsa sapık, diğerleri değil.

Dünya zıvanası çıkmış, epey pislik içerisinde bir deniz de kıyıya vuran oyuncak topa benziyorken. Ettiğimiz kavgaların halen bu sistemler içerisinde oluşan ufak saçma sapan şeylerin lakırdısı. O şeyler asıl en büyük fikri temelinden yok edilmedikleri sürece, değişeceklerdir. Elma demek, elmaya küfürdür. Hiç kimse onun neler yaşadığını bilmiyor bile.

Haliyle konuşan herkes birşeylere küfrediyor. İlk başlarda terbiyesiz görünerek, terbiyeyi sorgulamak için sıklıkla bu yöntem kullanılarak, günlük hayatın bir parçasına dönüştü. Daha da kötüsü bu. Herkes terbiyesiz oldu. Çünkü içerisinde bulunduğumuz çok yanlış sistemin çok yanlış parçalarını düzeltmeye çalışıyoruz. Halen birbirine tekme tokat vuran çiftler insanlar, töre cinayetleri, toplum içerisinde ki genel ahlak görüşüne göre kadın kavramı. Bay-bayan dan nefret ettiğim kadar doğa-ana ve ana-fikir, ana-konu da nefret ediyorum ve tüm bozuklukların hepsi sadece bir adet ‘‘bende seni s...m ve kadınlar içinde bir adet yazıyorum bende seni a....a’’ den ortaya çıkmış olamaz. Bu kelimenin evrimi, ve oluşumunu inceleyerek en baştaki dildeki problemler giderilirse. Herkes bir kerede küfür etmeyi bırakmadığı sürece, içinizdeki stres ile sinir harbi yaşadığınız bir gün, karşınız da sizi hiç tanımayan veya tanıyan birine, ne kadar öfkeniz olduğunu ifade etmeniz gerekir, ve bunu normal bir dil ile yaptıktan sonra daha çok sinirlenip tekrar başa dönüp tekrar ifade etmek isterseniz.

Elma deyin.

Insan olmak kaçınılmaz bir deneyim. İnsanın içerisindeki problemleri keşfetmek, şuan küfür etmemekten daha çok zaman kazandırır. Insaların ve hayatların birer küfür gibi görüldüğü yıllarda üstelik.


Okan Yaşarlar

www.hayatadokun.net ' ten alınmıştır.

Comments

Popular posts from this blog

Kadınların İş Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar – III: İstihdam Edilmiş Kadın İşgücünde Cam Tavan : (Glass Ceiling) Sendromu

Kadınların Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar - I: Cinsiyete Dayalı Sorunlar

Ayran da İyidir, Rakıdan Sonra İyi Gider