Sivil Kadın Kuruluşları: Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER)


Kadınların siyasi arenada yer almasını destekleyen KA.DER’in misyon
tanımı “kadınların seçimle ve atamayla gelinen tüm karar mekanizmalarında eşit temsilini sağlamak”tır.


KA.DER’in amaçlarını ise, “Kadınların politikaya katılımını engelleyen ekonomik, sosyal, kültürel ve yasal engellerin ortadan kaldırılması, Kadınların karar  mekanizmalarında eşit temsilini sağlamak için geçici özel önlem politikalarının yasalarda ve siyasi parti tüzüklerinde yer alması, Partili ve partisiz kadınların güçlendirilmesi, aday olmaya teşvik edilmesi ve görünür kılınması, siyasi partilerde yer alan kadınlar arasında; onlarla kadın hareketi arasında, kadın sorunları ve politikaları konusunda iş ve güç birliğinin gelişmesi amacıyla, lobi, savunu, kampanya, örgütlenme ve eğitim çalışmaları yapmaktır.” olarak sıralamak mümkündür.

KA.DER’in 2009’dan bugüne değin yürüttüğü en kapsamlı proje KA.DER Siyaset Okulları’dır. Bu projenin amaçları;

Genel seçimlerinde kadın aday oranını ve seçilmiş kadın sayısını artırmak
Değişik partilerden kadınlar arası iletişimi sağlamak
Siyasi görüşleri ve ideolojik farklılıklarına rağmen katılımcıları kadın paydasında buluşturabilmek
Seçim öncesi katılımcıları güçlendirebilmek için
Teorik ve pratik bilgi ve deneyim sağlamak

olarak sıralanır.

Her yıl KA.DER tarafından düzenlenen Siyaset Okulları müfredatını daha da güçlendirebilmek ve kurumsallaşmasının sürekliliği için Müfredat Kurulu oluşturulması ve eğitici havuzunun geliştirilmesi” olarak sıralanır. Proje, eğitimlerle kadın aday havuzu oluştırmak ve bu adayları desteklemek şeklinde de özetlenebilir. Bu havuzu oluştururken eğitim programlarının müfredatında sadece siyaset değil; “liderlik ve kadınlar,  iletişim becerileri, sosyal politikalar ve kadınlar, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme, yeşil politika ve kadınlar, ayrımcılık” konuları da yer alır. (www.ka-der.org.tr)

KA.DER’in sağladığı bir başka işlevi de, toplum içerisindeki kadın adayların daha kolay belirlenebilmesi için  verdiği ‘Eğitici Eğitimleri’dir. Birçok değişik ilden katılımın sağlandığı eğiticiler KA.DER’den aldıkları eğitimleri bulundukları illerdeki kadınlara aktarırlar. Bu şekilde ülke genelinde kadınlara siyaset bilimi eğitimleri verilmiş ve öne çıkan kadın adaylar belirlenmiş olur. 

Yönetimsel temsilin neredeyse sadece erkeklerce yapıldığı ülkemizde KA.DER çalıştığı alanındaki tek kadın sivil toplum kuruluşudur. Siyasetin her alanında bilgi sahibi olmak isteyen kadınların uzmanlarca eğitim alabilecekleri bir organizasyondur.

Sivil Kadına destek olmanız, farkına varmanız dilekleri ve sevgilerimle.

Evrim Gözener
İleti: egozener@gmail.com
www.hayatadokun.net ' ten alınmıştır.

Comments

Popular posts from this blog

Kadınların İş Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar – III: İstihdam Edilmiş Kadın İşgücünde Cam Tavan : (Glass Ceiling) Sendromu

Kadınların Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar - I: Cinsiyete Dayalı Sorunlar

Ayran da İyidir, Rakıdan Sonra İyi Gider