Sivil Kadın Kuruluşları: Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER)


Geçtiğimiz hafta, ülkemizde sivil kadından bahsettikten sonra bu haftadan itibaren sivil kadının  görev aldığı kuruluşları sizlere tanıtmaya niyetlendim. İlk olarak, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), çalışmaları ve projelerinden bahsedecek ve sizlere bu kuruluşların çalışmalarından hangi projeleriyle nasıl yararlanabileceğnizi aktaracağım.


KAGİDER, Geleceğin iş dünyasını yapılandırmada etkin kadın girişimciler yaratmayı, kadın girişimci sayısını arttırmayı ve var olan girişimcileri güçlendirmeyi amaçlar.

Kadın girişimciliğini düzenlediği eğitim programları ve teşviklerle destekleryen KAGİDER’in kadın girişimciliğini arttırmaya yönelik birçok proje yürütür. Bu projelerin detaylarına geçmeden önce KAGİDER’in Vizyon ve Misyon tanımını bilmek önemlilik arz eder.

KAGİDER’in Vizyon tanımı “Kadının üreterek ve varlığını özgürce ortaya koyarak tüm karar süreçlerinde etkin rol aldığı bir dünya yaratmak.” olarak iletilirken, misyon tanımı ise, “Kadın girişimciliğini geliştirmek; ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmek.” olarak belirlenmiştir.

KAGİDER’in kadın girişimciliğine yönelik yürüttüğü projelerden bazıları, Kadın Fonu, Su Damlası, Kadın Girişimciler İş Geliştirme Projesi (KAGİMER), GAP – Girişimci Destekleme Merkezleri Projesi (GAP – GİDEM), Kuluçka Projesi ve Kadından Kadına Köprü Projesi. KAGİDER’ce yürütülen bu projelerin içerikleri ise;

KADIN FONU: “Türkiye’de ulusal ve uluslararası kurum, kişi ve topluluklardan kaynak yaratmak ve bu kaynakları toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşılması ve kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal olarak güçlendirilmesi için faaliyet gösteren kadın sivil toplum kuruluşlarını ulaştırmayı hedefler” (www.kagider.org.tr)

SU DAMLASI PROJESİ: Türkiye çapında seçilen kadın girişimciler insan kaynakları yönetim danışmanı adayı olarak eğitilerek iş üzerinde uygulamalı çalışmalara katılır. (TİSK, 2006: 266)

KAGİMER: Kendi işletmesini kurmak ve geliştirmek isteyen kadın girişimcilerin eğitim, danışmanlık ve ofis hizmetleri sağlanmasına destek olan KAGİMER Projesi bünyesinde eğitim ve danışmanlık desteği sağlanır.  (TİSK, 2006: 200)

GAP – GİDEM: Projenin amacı, bölgesel ölçekte kadın girişimciliğinin önündeki engellerin tanımlanması ve potansiyel kadın girişimcilere destek olunarak iş kurmalarının sağlanmasıdır. (Özer, 2005: 5)

KULUÇKA PROJESİ: Proje için seçilen 50 kişiye eğitim verilerek bu kişilerden proje üretmesi istenmiş ve iş hayatında başarılı olacağına inanılan projelere destek verilmiştir. (TİSK, 2006: 200)

KADIN KADINA KÖPRÜ PROJESİ: Mardin iline özgü ve pazarlanabilir ürünlerin ortaya çıkarılması, bölge kadınlarının üretim ve girişimcilik becerilerinin geliştirilmesi ve pazarlama desteği verilmesi sağlanmıştır. (www.kagider.org.tr) 

Takipte kalmanız, farkında olmanız dilekleri ve sevgilerimle.

Evrim Gözener
İleti: egozener@gmail.com

www.hayatadokun.net ' ten alınmıştır.

Comments

Popular posts from this blog

Kadınların İş Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar – III: İstihdam Edilmiş Kadın İşgücünde Cam Tavan : (Glass Ceiling) Sendromu

Kadınların Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar - I: Cinsiyete Dayalı Sorunlar

Ayran da İyidir, Rakıdan Sonra İyi Gider