FELSEFE HAYRETLE BAŞLAR


Sokrates, felsefe tarihinin en gizemli şahsıdır. Halkın arasında dolaşır, onlarla konuşur hiçbir şey bilmiyormuş gibi yaparak insanları mantığını kullanmaya zorlardı. Cahili oynar ya da olduğundan daha aptalmış gibi görünürdü. “Atina uyuşuk bir at, ben de onu uyandırmaya çalışan bir at sineğiyim.” derdi.


M.Ö.399 yılında “Tanrılara saygısızlık, gençleri baştan çıkarmak ve dinsizlikle suçlanarak” idama mahkûm edilen Yunan filozofu Sokrates'in masum olduğuna karar verildi.
2411 yıl sonra Atina' da kurulan temsili mahkemede, Amerikalı ve Avrupalı ünlü hukukçuların oluşturduğu temsili mahkeme Sokrates' i yeniden yargıladı. Jüride vatandaşların da yer aldığı duruşma salonunda yapılan oylamada, hakimlerin kararı 5'e karşı 5 ile eşit gelirken izleyenlerin  çoğu oyunu Sokrates' in masum olduğu yönünde kullandı.

Yunan filozofu Sokrates ''sofist'' olarak biliniyor, derslerini meydanlarda ve tiyatrolarda sözlü olarak veriyordu. Hiçbir şeyi yazmadığı için felsefesi, özellikle öğrencileri Platon’ un, Aristotales’ in anlattıklarından tanınan Sokrates; ölüm cezasına çarptırılmasının ardından öğrencilerinin kaçma önerisini reddetmiş, Atina yasalarının öngördüğü şekilde baldıran zehiri içerek intihar etmiştir. Sokrates yaşamı boyunca, kimsenin bile bile kötü olmadığını, her kötülüğün, bilgi sanılan bir bilgisizlikten ileri geldiğini savunan Sokrates, “Doğruyu bilen doğru davranır.” diyor. Doğru bilginin doğru eylemi gerçekleştireceğine inanıyordu.

Şükran Güvenilir
www.hayatadokun.net ' ten alınmıştır.

Comments

Popular posts from this blog

Kadınların İş Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar – III: İstihdam Edilmiş Kadın İşgücünde Cam Tavan : (Glass Ceiling) Sendromu

Kadınların Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar - I: Cinsiyete Dayalı Sorunlar

Ayran da İyidir, Rakıdan Sonra İyi Gider