Bir Direnç ve Umut Öyküsü


Oya Kozlu çalışan, iki çocuklu bir anne. Çok yoğun hayatını bir düzen içinde yürütürken, kanser denilen hastalıkla 45 yaşında karşı karşıya kalır. Meme Kanseri tanısı konulduktan ve ameliyattan sonra ise hayatı bir daha eski düzeninde olmayacaktır.

Oya kozlu’ya arkadaşları ve ailesi tedavinin her aşamasında yanında ve destek olmuşlar. Fakat hastalık tekrarlayınca ve tedavi uzayınca eşi ile yollarını ayırmış. Meme Kanseri hastalarının %85 ‘inde evlilikleri maalesef sonlanıyor diyor Oya hn. ve eşinden kitapta her zaman saygıyla bahsediyor.

İnsanın başına gelmeden anlaşılmaz diyorlar ya Oya hn. içinde öyle olmuş. Kanser tanısından önce ve sonrasını, kanser hastaları ve yakınları için önemli olan noktaları bu kitapta toplamış. Yaşadıklarını bir kılavuz olsun diyerek kitap haline getirmeyi de bu yüzden düşünmüş.

Kitap çok hoşuma gitti. Oya hn. her seferinde hastalığa karşı gösterdiği direnç ve yaşadıkları gerçekten hasta ve hasta yakınlarına kılavuz olmuş. Birde kitapta hastalık aşamalarını anlatırken çok güzel şair ve düşünür sözlerine yer vermiş.Ben Nazım Hikmet, Can Yücel ve Ataol Behramoğlu’ndan alıntıları çok beğendim. Sizinle de paylaşmak istedim.

Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
Yetmişinde bile, mesela zeytin dikeceksin,
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
Yaşamak yani ağır bastığından.

Nazım Hikmet..


Diyelim ki, ağır ameliyatlık hastayız,
Yani beyaz masadan
Bir daha kalmamak ihtimalide var.
Duymamak mümkün değilse de biraz erken gitmenin kederini,
Biz yine de güleceğiz anlatılan Bektaşi fıkrasına.
Hava yağmurlu mu, diye bakacağız pencereden,
Yahut da sabırsızlıkla bekleyeceğiz
En son ajans haberlerini.

Nazım Hikmet..
www.hayatadokun.net ' ten alınmıştır.

Comments

Popular posts from this blog

Kadınların İş Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar – III: İstihdam Edilmiş Kadın İşgücünde Cam Tavan : (Glass Ceiling) Sendromu

Kadınların Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar - I: Cinsiyete Dayalı Sorunlar

Ayran da İyidir, Rakıdan Sonra İyi Gider