Yetkinlik Bazlı Mülakat Nedir?


Türkiye'de yaklaşık son 10 yıldır işe alım sürecinde kullanılan, fakat dünyada 1980'li yıllardan bu yana uygulanan 'Yetkinlik Bazlı Mülakat'; adayın geçmiş iş tecrübeleri ya da farklı problemler karşısında göstermiş olduğu davranış biçimlerinden yola çıkarak yetkinliklerini ve pozisyona uygunluğunu saptamayı amaçlıyor ve geleneksel mülakatlara oranla adayın kişiliği ve iş yapış biçimleri hakkında daha fazla bilgi elde etmeyi sağlıyor.




Özellikle işveren ve danışmanlık firmalarının daha çok tercih ettiği bu yöntemde, her ne kadar temel bir kalıp olsada, kişinin başvurduğu pozisyona ve adayın özgeçmişinde yer alan tecrübelerine göre farklılık gösterebilmektedir.


Tabiki bu süreç 'Cv' dediğimiz adayların özgeçmiş bilgilerinin incelenmesi ile başlamaktadır. İşe alım sürecinin birinci aşaması olan Cv'nin doğru bir şekilde hazırlanması ciddi bir önem arz etmektedir. Bu konuda ne yazıkki çok ciddi bir yetersizliğe sahibiz. Yapılan her staj, proje, iş tecrübesi gibi birçok önemli faktör her ne kadar yer alıyor olsada, bunlar çok eksik bir şekilde yansıtılıyor. Yapılan, edinilen her tecrübe ve işin tüm detayları ile yazılması gerektiğini unutmamak gerekir. Çünkü yukarıda kısaca tanımladığım 'Yetkinlik Bazlı Mülakat' tekniğinde yapmış olduğunuz işler göz önüne alınıyor ve sizin neler yapacağınızdan çok neler yaptığınız sorgulanıyor. Tabiki bu noktada birçok yanılgıya düşüldüğünüde es geçmemek gerektiğini düşünüyorum. Cv'nizin yanlış ve gerçek dışı bilgilerle dolu olmasının mülakat esnasında ortaya çıktığını unutmamalısınız. Siz her ne kadar bu yanlışlığı doğru bir şekilde yönettiğinizi iddia etsenizde, mülakat esnasında sorulan sorulardan birinde bir şekilde bunu açığa vurduğunuzu bilmelisiniz. Bu yüzden samimi ve içten olmanız gerekirken, doğruları söylemeniz mülakatçının size olan bakış açısını olumlu yönde oluşturacaktır.


Yetkinlik Bazlı Mülakat'ta adayların geçmişte edindiği tecrübelerin gelecekte yapacağı işin bir belirleyicisi olduğu düşüncesi yer aldığı için abartılarda bulunmak, daha önce deneyiminizin olmadığı bir işi başaracağınızı iddia etmeniz; mülakatçıyı iyi yönde değil, tam tersine kötü yönde etkilemenize sebep olacaktır. Bu tarz abartılar yalnızca hayalci bir yapıya sahip olduğunuzu ve mülakatçının bu durumu daha açık bir şekilde görmesini sağlamanıza yarayacaktır.


Yetkinlik Bazlı Mülakat'ın temelini oluşturan somutluluk kavramını unutmamalı ve yapabileceğinizi söylediğiniz herşeyin somut bir örneğini vererek bunu pekiştirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu somutluluk mülakatçıyı ikna etmenizde çok önemli bir rol üstlenmektedir.


Bunların çok daha dışında olan birşeyi de eklemek istiyorum. Mülakatçıya bırakacağınız ilk izlenimle onun kafasında belli bir şekil oluşturacaksınız. Bu yüzden resmi giyinmek, mülakat esnasındaki duruşunuz, kullandığınız beden dili gibi şeylerde sizin artılarınızı ve eksilerinizi belirlemektedir.


Küreselleşen dünyada yapacağınız, kazanacağınız her tecrübe ve bilgi sizi rakiplerinizden farklılaştıracaktır. Farklılıklarınızı ortaya çıkarmanın ne kadar önemli olduğunu unutmayın! Sizi diğer rakiplerinizden farklı kılan şeyin ne olduğunu düşünün.


Hazal Yönet


KAYNAKLAR:
http://www.hrturkiye.com/index.php/yetkinlik-bazli-mulakat/
http://www.oxygen-tr.com/?pid=271


www.hayatadokun.net 'den alınmıştır.


Comments

Popular posts from this blog

Kadınların İş Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar – III: İstihdam Edilmiş Kadın İşgücünde Cam Tavan : (Glass Ceiling) Sendromu

Kadınların Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar - I: Cinsiyete Dayalı Sorunlar

Ayran da İyidir, Rakıdan Sonra İyi Gider