1071 Kadın İş Hayatına Katılıyor Projesi



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Son 3 yıl içinde girişimcilik eğitimlerinden yararlananların sayısı 125 bine ulaşmıştır. Bunların yarısı kadınlarımızdan oluşmaktadır'' dedi.


Ergün, TOBB, TEPAV, TOBB ETÜ, KOSGEB ile Keçiören Belediyesi Toplumsal Gelişim Merkezi işbirliğinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen ''1071 Kadın İş Hayatına Katılıyor Projesi''nin açılış törenine katıldı.

Ergün, TOBB-ETÜ Üniversitesi'nde düzenlenen törendeki konuşmasında, programın tüm katılımcılar için hayırlı olmasını diledi.
Hükümet olarak, kadınların ekonomide, siyasette, akademide, sosyal ve kültürel hayatta, sivil toplum çalışmalarında daha aktif yer almalarını hedeflediklerini anlatan Bakan Ergün, ''Bugün Türkiye'de kadınlarımızın iş gücüne katılım oranı yüzde 30 seviyesine yaklaşmış durumdadır. Biz bu çalışma şartlarını iyileştirmek adına hükümet olarak birçok önemli düzenlemeyi hayata geçirdik'' dedi.


''Biz ekonomide kadınlarımıza sadece işçi olarak değil, işveren olarak, girişimci olarak çok ihtiyaç duyuyoruz'' ifadelerini kullanan Ergün, şöyle konuştu:
''Kadınlarımızın sahip oldukları el, akıl ve yürek becerilerinin ekonomiye daha fazla dahil olması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında kritik rol oynayacak kavramların başında girişimcilik geliyor. Girişimciler, sahip olduğumuz diğer bütün imkanları değerlendirecek olan en büyük imkanlarımızdır. Son 10 yılda, Türkiye birçok kronik sorununu çözdü, özellikle ekonomide güven ve istikrarı yakaladı, ülkenin özgüveni yükseldikçe, insanlarımızın özgüveni de artmaya başladı. Türkiye'nin gelişmesine paralel olarak, insanımızın artık girişimcilik konusunda çok daha hevesli olduklarını görüyoruz.''
Girişimcilik konusunda iki temel sıkıntı olduğuna dikkati çeken Ergün, ''İnsanımız ya nasıl iş kuracağını ve işi nasıl sürdüreceğini bilemiyor veya bunu bilse bile gerekli başlangıç sermayesini temin edemiyor. İşte biz bütün bu sorunları çözmek için KOSGEB bünyesinde çok kapsamlı bir destek programı başlattık'' diye konuştu.

''Babası kızına, oğluna vermiyor''
Destek programının ilk aşamasının girişimcilik eğitimlerinden yararlanmak olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu eğitim programlarının içeriğini KOSGEB belirliyor ve bugünkü örneğimizde olduğu gibi belediyeler veya sivil toplum kuruluşları eğitim programlarını düzenliyor. Son 3 yıl içinde girişimcilik eğitimlerinden yararlananların sayısı 125 bine ulaşmıştır. Bunların yarısı kadınlarımızdan oluşmaktadır. Biz bununla yetinmiyoruz, girişimcilik eğitimlerine katılan ve sertifika alan kardeşlerimize kendi işlerini kurmaları için destek sağlıyoruz. Bu arkadaşlarımıza, bir iş planı hazırlamaları şartıyla 30 bin liraya kadar hibe desteği, 70 bin liraya kadar da geri ödemeli destek sağlıyoruz. 70 bin lira kredi, sıfır faizli, ilk 2 yılı ödemesiz olmak üzere 4 yıl vadeyle sağlanıyor. Bu şartlarda bir krediyi, inanın babası kızına, oğluna vermiyor.''
Kadın ve engelli girişimcilere pozitif ayrımcılık yapıyor ve oransal olarak yüzde 10 daha fazla destek sağladıklarının da altını çizen Ergün, ''2010 yılından bugüne kadar, 6 bin 500 vatandaşımız bu desteklerden yararlanarak kendi işini kurdu. Daha da önemlisi, bunların içinde 3 bin girişimcimizin kadın olmasıdır'' dedi.
Bu girişimcilik destekleri sayesinde gerçekten çok güzel başarı hikayeleri yaşandığını belirten Ergün, bunlardan örnekler verdi.
''Her yıl, 5 bin kardeşimizin KOSGEB'in girişimcilik desteklerinden yararlanarak kendi işinin patronu olmasını ve bunların yarısının da kadın girişimcilerimizden oluşmasını hedefliyoruz'' diyen Bakan Ergün, ''Bugün girişimcilik eğitimlerine başlayan 1071 kardeşimize de şunu söylemek istiyorum, sertifikalarınızı alın ama bununla yetinmeyin. Hemen iş planınızı hazırlayıp KOSGEB'e başvurun, sermaye sorununu da bu şekilde çözüp kendi işinizi kurun, başkalarına da ekmek kapısı açın. Allah'a şükür, artık devletimizin parası var ve biz bu parayı milletimiz için kullanmaya devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’ın konuşması…

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise ülkelerin girişimcileriyle ilerlediklerini vurguladı.
''Girişimciler ekonomilerin olmazsa olmazıdır'' diyen Kaplan, girişimcilik alanında rakamların iyi olduğunu ama bunu daha da artırmanın gerektiğini kaydetti.
KOSGEB olarak kadın girişimcilerin sayısının artmasını hedeflediklerini ifade eden Kaplan, bu kapsamda uygulamalı girişimcilik eğitimleri verdiklerini, ''1071 Kadın İş Hayatına Katılıyor Projesi''nin de bu desteklerden biri olduğunu söyledi.

Kaynak:www.sanayi.gov.tr

İlknur Cantürk

www.hayatadokun.net ' ten alınmıştır.

Comments

Popular posts from this blog

Kadınların İş Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar – III: İstihdam Edilmiş Kadın İşgücünde Cam Tavan : (Glass Ceiling) Sendromu

Kadınların Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar - I: Cinsiyete Dayalı Sorunlar

Ayran da İyidir, Rakıdan Sonra İyi Gider