KADIN VE ÖZGÜRLÜK: Çalışan Kadınların Doğum İzinleri



Çalışan kadınların özellikle son yıllarda yaşadıkları en büyük problemlerden biri olan hamilelik ve izin süreleri ile ilgili bilinen yanlışlar ciddi sorunları beraberinde getirmekte ve kanunda açıkça ön görülenlerin bilinmemezliğinden dolayı yanlış anlamalara sebep olmaktadır.


4857 sayılı İş Kanununun 74. maddesinde; "Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir. Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
İsteği halinde kadın işçiye, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır." şeklinde tanımlanarak açık ve net bir şekilde ortaya koyulmuştur.

Kaçıncı haftada izin alınabiliyor?
Kadınların hamilelik esnasında izinlerini kullanırken yaşadığı en büyük sorunlardan bir diğeri ise, yaptıkları yanlış hesaplamalar sonucunda sekiz haftalık sürede karışıklık olmasıdır. Kanunda açıkça ön görülen sekiz haftalık süre, toplamda 40 haftalık olan hamileliğin 32. haftasına denk gelmektedir. Son adet tarihinden itibaren yapılan hesaplamalar burada çok büyük önem arz etmektedir. Son adet tarihine göre 31 hafta 5 günlük hamile olan bir kadın 32 haftalık hamile değildir ve hamileliğinin sonlanmasına 8 hafta 2 gün vardır. Ayrıca tüm yaş hesaplamalarında bitirilen yaş dikkate alınmaktadır.
Doğum izni için hangi evraklar gerekiyor?

Hamile olan kadın çalışanlar, hekimden aldıkları raporu ibraz ettirdikten sonra çalıştıkları iş yerinin insan kaynakları ya da muhasebe departmanlarına verdikten sonra bunları gerekli yerlere gönderilmesini sağlayabilirler.
Devlet hastanelerinin kadın doğum servislerinden aldıkları bu belgeyi bağlı bulundukları sigorta kurumuna hamile olduğunu bildirmesi hem izin süresinin başlamasını hem de diğer işlemlerin yapılabilmesi ve hamilelik ile ilgili hakların işleme konulabilmesi için önemlidir.
Hazal YÖNET

KAYNAK:
http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k4857.html
http://www.turkhukuksitesi.com/mevzuat.php?mid=1225
http://www.doktorsitesi.com/yazi/yasal-dogum-izni/1351
http://www.pudra.com/anne-cocuk/hamilelik/dogum-izni-ne-zaman-baslar-385.htm
http://www.e-gebelik.net/bilinmesi_gerekenler/dogum_izni.asp
Son değişiklik Pazartesi, 30 Temmuz 2012 08:10


www.hayatadokun.net ' ten alınmıştır.

Comments

Popular posts from this blog

Kadınların İş Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar – III: İstihdam Edilmiş Kadın İşgücünde Cam Tavan : (Glass Ceiling) Sendromu

Kadınların Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar - I: Cinsiyete Dayalı Sorunlar

Ayran da İyidir, Rakıdan Sonra İyi Gider